Manillan kuvataiteilijat

Manilla on elävä ja monipuolinen kulttuurikeskus Turun keskustassa Aurajoen varrella. Esittävien taiteiden lisäksi paikka on tärkeä turkulaiselle kuvataiteelle. Manillassa työskentelee vaihtelevasti noin 20 taiteilijaa. Entisessä tehdaskiinteistössä on kaksi suurempaa kollektiivityöhuonetta ja viisi yksittäistä työhuonetta. Lisäksi Manillan tiloissa on toiminut Varsinais-Suomen kuvataidekeskus vuosina 2007-2020.

Työhuoneen ja työhuoneyhteisön merkitys on kuvataiteilijan työn kannalta keskeinen. Oma työhuone on paikka, joka on omistettu taiteelliseen työskentelyyn. Kuvataiteilijan työn prekaari luonne vaatii usein myös muun palkkatyön tekemistä. Työhuoneelle tullaan muiden kiireiden keskeltä. Työskentelyyn jäävä aika on kallisarvoista ja työhuoneen on tärkeää olla helposti saavutettavissa. Manillan sijainti kaupunkimiljöössä tekee työhuoneelle saapumisen itsessään houkuttelevaksi. Työhuoneyhteisö luo parhaimmillaan keveän ja kollegiaalisen sosiaalisen ympäristön työskentelylle. Myös kollegoiden henkinen tuki ja keskustelut taiteesta ovat tärkeä voimavara uran eri vaiheissa.

Kuvataiteilijoiden tarve pysyville ja tarkoitukseen sopiville työhuoneille on jatkuva ja tarjolla olevien työtilojen määrä on yleensä riittämätön. Historiallisesti kuvataiteilijat ovat aina löytäneet tyhjiä tehdasrakennuksia, porautuneet kaupungin sedimentteihin ja tehneet hylätyistä tiloista eläviä. Kova, palkaton ja omakustanteinen kunnostustyö on usein kuitenkin palkittu surkeasti omistajien taholta kaupallistamalla taiteilijoiden luoma arvonnousu tiloille tai alueelle. Manillan merkitys suojeltuna ja säätiöitynä kulttuurikeskuksena taiteilijoille on suuri, eikä se ole syntynyt tyhjästä.

Pro Manillasäätiö on edelläkävijä siihen, miten luodaan pysyvyyttä kuvataiteilijoiden monella tavalla epävakaisiin oloihin. Manilla pelastettiin purkutuomiolta vaiheittain vuodesta 1985, jolloin tiloissa lopetti Köysitehdas Manilla ja tilat siirtyi NCC-Puolimatkan omistukseen. Vuonna 1991 Aurinkobaletti, ja pian myös muita kulttuurialan toimijoita tuli tiloihin vuokralaiseksi. Syntyi ajatus Manillasta kulttuurikeskuksena. Rakennusten kunnostus ja suojelupäätös vaati vuosien ponnisteluja ja neuvotteluja Manillatoimikunnalta eri tahojen kanssa. Vuonna 1997 Manillatoimikunta perusti Manillasäätiön. Säätiö omistaa Manillan kiinteistöt ja vastaa niiden vuokraamisesta ja ylläpidosta. Säätiön tehtävänä on tukea ja edistää Manillan kulttuuritoimintaa.

Kuvataiteilijat ovat olleet mukana Manillassa sen varhaisista vaiheista saakka. A-talon kolmannen kerroksen kollektiivityöhuone rakennettiin remontin yhteydessä vuonna 2000 Panika-kollektiivin muuttaessa B-talon tiloista A- talon yläkertaan. Panika sai ison avaran tilan muokattavaksi kuvataiteilijoiden tarpeeseen. Tilaan pystytettiin väliseinillä toisistaan erotettuja tiloja, jotka edelleen palvelevat nykyisten kuvataiteilijoiden tarvetta yhtä aikaa yksityisyyteen ja yhteisöllisyyteen. Tällä hetkellä tiloissa työskentelee Marja Haapakangas, Seija Honkanen, Kati Kiviniemi, Kaisa Lempinen, Hilja Roivainen, Anna Tahkola ja Rita Vaali. Manillan pitkäaikaisten taiteilijoiden Karin Ehrnrootin ja Veli Ekroosin työhuoneet sijaitsevat käytävällä kollektiivitilan vieressä. Panikan taiteilijoista Jussi Lepistöllä on työtila edelleen Manillassa toisella puolella sisäpihaa Turun Piirustusseuran tiloissa.

Vuonna 2010 Turun Piirustusseura muutti Linnankiinteistöstä Turun satamasta Manillan B-talon Aurajoen suuntaisen siiven työhuonetiloihin. Työhuonetilassa ei ole väliseiniä, vaan tila on avoin ja jaettu orgaanisen yhteisöllisesti taiteilijoiden työskentelypaikoiksi. Tämän katalogin taiteilijoista Turun Piirustusseuran tiloja jakavat Jussi Lepistön lisäksi Anna Ellmén, Reeta Leinonen, Fanni Malinniemi, Ilona Romunen ja Juha Welling.

Manillassa työskentelee monenlaisia kuvataiteilijoita. Lähestymme taidetta kukin omista näkökulmistamme. Olemme kaiken ikäisiä ja eri koulujen kasvatteja sekä itseoppineita taiteilijoita. Meitä sitoo alan lisäksi eniten juurikin Manilla.

Vuosi 2020 on Tehdasfestivaali Manifestin näyttelyn 20-juhlavuosi. Juhlavuoden kunniaksi olemme yhdessä kuvataiteilijoiden kanssa järjestäytyneet uudella tavalla tekemään vuotuista näyttelyä Tehdasfestivaali Manifestiin. Syyskuun 2020 näyttelyprojektin Secret Garden ohessa syntyi idea myös tämän katalogin kokoamiseen. Tavoitteena Manifestin yhteydessä järjestäytymiseen on ollut nostaa Manillan kuvataiteilijoiden näkyvyyttä kulttuurikeskuksen aktiivisena toimijana, sekä luoda uudenlaista yhteisöllisyyttä niin kuvataiteilijoiden kuin Manillan muiden toimijoidenkin välille. Tämän vuoden perusteella vaikuttaa lupaavalta. Yhteisöllisyys ja yhteinen toiminta tekee mahdolliseksi luoda jatkossakin elävää taidetta paikkasidonnaisesti Manillan historiallisessa miljöössä.

Kiitos yhteistyöstä Pro Manillasäätiölle, Manifestin 2020 toimijoille Aurinkobaletille, Tehdasteatterille, Tanssin Läntiselle aluekeskukselle, Aura of Puppetsille, sekä hanketta tukeneille Suomen Kulttuurirahaston keskusrahastolle sekä Pro Manillasäätiölle.

Kuvataiteilijoiden puolesta, Turussa 6. elokuuta 2020 Anna Tahkola, kuvataiteilija